Geschiedenis Leda

Landhuisje Leda is al 57 jaar een pleisterplaats voor de familie Koning. Meer dan 4 generaties hebben hier hun oude dag of een deel van hun kinderjaren doorgebracht.

In 1956 bouwde Thijs Koning het huisje. Zijn boerderij in Eemster op een paar kilometer van Lhee was te groot geworden na het overlijden van zijn vrouw. Zijn zuster Jantje hield hem in Leda gezelschap. Leda was spartaans. Geen gas. Water haalde je uit de regenton en het toilet kwam uit in de beerput. In de achtertuin werd zoals het een boer betaamt groente geteeld – voornamelijk aardappels.
Leda in 1960

Na het overlijden van Thijs in 1967 kwam Leda in handen van zijn zoon Berend. Een man met een missie. Leda zou een vakantiewoning worden om de mensheid kennis te laten maken met de prachtige provincie Drenthe, en de omgeving van Dwingeloo in het bijzonder. Berend was een echte gastheer. Op de zaterdagen reed hij met zijn vrouw Grietje in het dafje van Beetsterzwaag naar Lhee om nieuwe gasten persoonlijk te verwelkomen

In 1995 ging het beheer van Leda over op dochter Hilda. Samen met echtgenoot Lambert Pater geeft zij nieuw elan aan Leda. Door een grote verbouwing in 2007 krijgt het huisje nog meer comfort. Je herkent het huisje van 50 jaar geleden bijna niet terug. De gastvrijheid is gebleven, evenals de passie om vakantiegangers net zo enthousiast te krijgen over Dwingeloo en omgeving als wij zelf.
Comments