De Leda Top 10
In de omgeving van Leda, zijn er talloze mogelijkheden voor recreatie, educatie en gastronomie, die een verblijf tot een onvergetelijke ervaring maken. Onze Top 10 vind je hieronder, maar probeer het vooral zelf!

 1. Het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heide gebied van Europa. Dat mag je niet missen! Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld biedt een keur aan wandel- en fietsroutes en excursies met een gids. Hier kun je dagenlang genieten van zachtglooiende heidevelden met vennetjes, bos en stuifzand. En doe de groeten aan de schaapsherder die je vast tegenkomt

 2. De drentse heide is niet alleen stil, maar ook donker. Ideaal voor sterrenkijken! Neem eens een kijkje in het heelal door de grootste professionele optische telescoop in Nederland tijdens de sterrenkijkavonden in het Planetron. Ook de radiosterrewacht in Westerbork en het melkwegpad in Hooghalen zijn de moeite waard.

 3. Het museum en herinneringscentrum kamp Westerbork houden de herinnering aan de tweede wereldoorlog op een indrukwekkende manier levend. Ook de nationale herdenking op 4 mei is erg indrukwekkend. 

 4. In het thema "gevangenis" te blijven: het voormalige gevangenisdorp Veenhuizen en het gevangenismuseum zijn zeker een bezoek waard. Het waren tuigdorpen avant la lettre. Lees daarbij ook eens het boek "Het pauperparadijs" van Suzanna Janssen. 
   
 5. Een bezoek aan "Shakespeare" in het openluchttheater in Diever, een cultureel hoogtepunt in de zomermaanden. In 2012 wordt de "Comedy of Errors" opgevoerd. De premiere vindt plaats op 6 juli 2012.

 6. Drenthe is niet compleet zonder een bezoek aan de hunebedden. Pak eens de fiets voor een rondje hunebedden. Succes gegarandeerd bij jong en oud. Op dit kaartje staan de prehistorische grafkelders aangegeven. Doe je de groeten aan de witte wieven?

 7. Nog iets leuks voor jong: speelstad Oranje. Ooit geweten dat je in oude zetmeelfabriek zoveel plezier kunt beleven? 

 8. Je kunt ook per paard het nationaal park doorkruisen. In en om Dwingeloo heb je een aantal maneges.

 9. Een van de mooiste buitenzwembaden van Nederland vind je in Dwingeloo. Zwembad "de Paasbergen" is een ideale plek voor een verfrissende duik na een fietstocht door het nationaal park. Omgeven door de bossen glij je het water in. 

 10. Hadden we al gezegd dat je vooral moet genieten van het nationaal park Dwingelderveld? 4000 hectare zacht glooiende heide met vennetjes, bos, stuifzand om te fietsen, wandelen, paardrijden en te langlaufen.